Ημερίδα
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστική Ταυτότητα

Το Εργαστήριο ΜουσειολογίαςΠροστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.) του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον πeripatos και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Diadrasis, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστική Ταυτότητα.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμικής Κληρονομιάς (18 Απριλίου), η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, εφόσον αυτά κατηγοριοποιούν και διακρίνουν τον έναν λαό από τον άλλον. Από την άλλη πλευρά όμως, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά τονίζει τα κοινά σημεία αναφοράς και είναι ικανή να ενώσει τους λαούς και να θέσει τα θεμέλια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητές Πανεπιστημίων και άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού θα παρουσιάσουν το έργο τους, που αφορά στη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτισμού.

Φοιτητές, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσεία και πολιτιστικοί φορείς ή πρόσωπα με ευαισθησία στον πολιτισμό και τις παραδόσεις συνθέτουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Ημερίδα. Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με Δραστηριότητες Δικτύωσης μεταξύ των προαναφερθέντων φορέων.

Πρόγραμμα

09:00 – 10:00: Προσέλευση – Εγγραφές

Α΄ Μέρος (Αίθουσα 2.39)

Προεδρείο: Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου

10:00 – 10:30: Χαιρετισμοί

Θεόδωρος Παππάς. Αναπληρωτής Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου. Kαθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μηνάς – Δαμιανός Ράπτης. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κέρκυρας.

10:30 – 11:00: Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου. Διευθύντρια Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Γ. Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. “Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και η διαμόρφωση προτύπων διαχείρισης για το λαϊκό πολιτισμό.”

11:00 – 11:20: Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου. Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. “Παραδείγματα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ελλάδα και τον κόσμο.”

11:20 – 11:40: Δρ. Μιχάλης Παναγόπουλος. Λέκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. “Εφαρμογή μαθηματικών προτύπων σε προϊστορικές τοιχογραφίες.”

11:40 – 12:00: Λάουρα Ταπίνη. Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Συντονίστρια της Diadrasis. “Απόηχοι ενός κοινού παρελθόντος – Ortak Geçmişin Fısıltıları: από τη Διατήρηση της Υλικής στη Διατήρηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.”

12:00 – 12:30: Συζήτηση

12:30 – 13:00: Διάλειμμα

Β΄ Μέρος (Αίθουσα 2.39)

Προεδρείο: Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου

13:00 – 13:20: Ομάδα πeripatos: Ε.Ε. Πελεντρίδου, Μ. Μάγουλα, Π.Μ. Νάσιου, Β. Παπαδοπούλου. “MemoArt Project: Μία Σύγχρονη Προσέγγιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.”

13:20 – 13:40: Σοφία Πάσχου. Δικηγόρος, MSc, υπ. Δρ. του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. “Η Τέχνη ως Μέσο Έκφρασης. Ελευθερία, Προστασία και Περιορισμοί.”

13:40 – 14:00: Δρ. Ιωάννης Δεληγιάννης. Λέκτορας του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. “Δημιουργώντας Σύγχρονο Διαδραστικό Πολιτιστικό Προϊόν: Σχεδιασμός της Εμπειρίας του Χρήστη, Τεχνολογίες και Παραδείγματα.”

14:00 – 14:30: Συζήτηση

14:30 – 15:30: Διάλειμμα

 

Γ΄Μέρος (Βιβλιοθήκη)

15:30 – 17:30: Δραστηριότητες Δικτύωσης

Συντονιστές των ομάδων του Εργαστηρίου Μουσειολογίας και ομιλητές της Ημερίδας εμπλέκονται με το κοινό σε μία διαδραστική συμμετοχική συζήτηση. Στόχος: απολογισμός της ημερίδας και ανάδειξη νέων ιδεών και προτάσεων.

Hμ/νία: 21 Απριλίου 2016

Ώρα προσέλευσης – Εγγραφές 09:00

Διεξαγωγή Ημερίδας: 10.00 – 17:30

Χώρος Διεξαγωγής: Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι. Θεοτόκη 72, Κέρκυρα)

Δηλώσεις συμμετοχής: eventbrite

Πληροφορίες: info@peripatos.net

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας

Close Menu