MemoArt Project – Κέρκυρα

Home / Διαγωνισμός / MemoArt Project – Κέρκυρα

MemoArt Project – Κέρκυρα

MemoArt project

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά & Μορφές Τέχνης

Έχοντας εφαρμόσει το MemoArt project στη Στουτγάρδη της Γερμανίας (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2015), μέσω του προγράμματος υποτροφιών ΣτART, επόμενος σταθμός μας είναι η Κέρκυρα με την αμέριστη υποστήριξη του Εργαστηρίου Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και υπό την Αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Στόχος μας είναι ο καθένας να είναι περήφανος για την ατομική πολιτιστική του ταυτότητα, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του σχετικά με ένα στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του, μέσω της τέχνης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Τι εννοούμε με τον όρο Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά;

Σύμφωνα με την UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ορίζονται:
1. οι προφορικές παραδόσεις (παραμύθια, μύθοι και διηγήσεις, αφηγηματικά τραγούδια),
2. οι τέχνες του θεάματος (χορός, μουσική, λαϊκό θέατρο),
3. οι κοινωνικές πρακτικές, οι τελετουργίες και οι εορταστικές εκδηλώσεις (λαϊκά δρώμενα, έθιμα, κλπ.),
4. οι γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν (παραδοσιακές καλλιέργειες, λαϊκές αντιλήψεις για τη μετεωρολογία, κ.ά.) και
5. η τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία (υφαντική, αγγειοπλαστική, ξυλοναυπηγική, κ.ά.)
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ή προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά.

Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του MemoArt project;

Ποιες Τέχνες μπορεί να διαλέξει κάποιος νέος;

1. εικαστικές (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κλπ.)
2. παραστατικές (τραγούδι, αφήγηση, θέατρο, χορός, κλπ.)
3. πολυμεσικές (ψηφιακή φωτογραφία, βίντεο, κλπ.)

ή και το συνδυασμό των παραπάνω.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας (Μάρτιος – Μάιος 2016)
Έχοντας κατοχυρώσει την άδεια παιδαγωγικής καταλληλότητας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Εργαστήρια εικαστικών, παραστατικών και πολυμεσικών τεχνών (Απρίλιος – Μάιος 2016)
Σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς θα προσφερθούν εισαγωγικά εργαστήρια σε πληθώρα τεχνών από επαγγελματίες καλλιτέχνες, ώστε ο κάθε νέος να ανακαλύψει μέσω ποιας τέχνης μπορεί να εκφραστεί ουσιαστικότερα.

Ημερίδα: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστική Ταυτότητα (21Απριλίου 2016)
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18 Απριλίου) το Εργαστήριο Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την εταιρεία πολιτισμού πeripatos και τη ΜΚΕ Diadrasis, διοργανώνουν την Ημερίδα. Προσκεκλημένοι ομιλητές από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητές Πανεπιστημίων και άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού θα παρουσιάσουν το έργο τους που αφορά στη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτισμού. Η Ημερίδα απευθύνεται πρωτίστως σε φοιτητές, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Σύντομα διαθέσιμο ολόκληρο το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Διαγωνισμός MemoArt project (Απρίλιος – Μάιος 2016)
Κάθε νέος (12-30 ετών), που μένει στην Κέρκυρα, μπορεί να συμμετάσχει στις παραπάνω δραστηριότητες. Ακόμα όμως και αν δεν έχει παρακολουθήσει κάποια δραστηριότητα θα μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του MemoArt project, στέλνοντας τη συμμετοχή του μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Η συμμετοχή μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική. Κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εκφρασμένο με οποιαδήποτε μορφή τέχνης πρέπει να αποσταλεί στο info@peripatos.net σε μορφή φωτογραφιών ή βίντεο, μαζί με:

  • ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο καταγωγής και διαμονής συμμετεχόντων
  • τίτλο
  • μία σύντομη περιγραφή (1-2 παραγράφους)

Στη συνέχεια, όλες οι συμμετοχές θα δημοσιευθούν στο www.peripatos.net, όπου ο καθένας θα μπορεί να ψηφίσει. Επιπλέον, καταρτισμένη επιτροπή, με ειδήμονες από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, θα βαθμολογήσει τις συμμετοχές ούτως ώστε να αναδειχθούν οι επικρατέστερες.

Εκδήλωση του MemoArt project (Ιούνιος 2016)
Στο τέλος, θα διοργανωθεί μία εκδήλωση με σκοπό να παρουσιαστούν όλες οι υποψηφιότητες και να βραβευθούν οι επικρατέστερες από την επιτροπή. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα συνδιοργανωθεί από την εταιρεία πολιτισμού πeripatos, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την ΜΚΕ Diadrasis και την εταιρεία CReatures.

Bίντεο-ντοκιμαντέρ
Καθόλη τη διάρκεια του MemoArt project, μα κυρίως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα καταγράφονται όλες οι δραστηριότητες, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ από την εταιρεία CReatures.

Οι φορείς που συμμετέχουν για την επίτευξη του MemoArt project στην Κέρκυρα είναι:

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Facebook Community: MemoArt project

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search