MemoArt project

MemoArt project

Το MemoArt project προσκαλεί και προκαλεί νέους ανθρώπους να εκφράσουν ιστορίες της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τους μέσω μίας τέχνης της επιλογής τους.

Στόχος μας είναι ο καθένας να είναι περήφανος για την ατομική πολιτιστική του ταυτότητα, αντιστεκόμενος στην ομοιογενοποίηση και παγκοσμιοποίηση, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσω της τέχνης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Εφόσον, αυτοί οι νέοι θα εξελιχθούν σε παράγοντες διαμόρφωσης πολιτισμού και άρτιας κοινωνίας πολιτών, θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική αντιμετώπιση των καταστάσεων, μέσω της προώθησης της διαφορετικότητας, θα θέσουν τα θεμέλια μίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν δημοκρατικά στη διαμόρφωση της τοπικής κοινωνίας.

Ως υπότροφος του προγράμματος ΣτART η Ευαγγελία Πελεντρίδου, εργάστηκε στο Kulturkabinett Kulturzentrum e.V. (Στουτγάρδη) και συνεργάστηκε επίσης με τα κοινωνικο-πολιτιστικά κέντρα: Stage-divers(e) e.V., Dieselstrasse e.V., Komma Kultur, το Ελληνικό Πειραματικό Θέατρο Στουτγάρδης, TanzSportZentrum Stuttgart-Feurebach e.V. και Freunde der griechischen Kultur Stuttgart.

39 νέοι άνθρωποι από τους προαναφερθέντες φορείς (ομάδες θεάτρου και χορού, αλλά και πρόσφυγες από τη Γκάμπια και τη Συρία) συμμετείχαν σε μία σειρά από εργαστήρια και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: ακροβατικά, επισκέψεις σε μουσεία, ζωγραφική, θέατρο, κοινωνική κουζίνα, μουσική, πολιτιστικούς περιπάτους στην πόλη και χορό. Σκοπός μας, ιδιαίτερα για όσους δεν κατάγονται από την περιοχή, ήταν να παρουσιάσουμε την τοπική κουλτούρα και να τους παροτρύνουμε να εκφράσουν τις δικές τους, ενώ προσπαθούσαμε ως ομάδα να διακρίνουμε τυχόν ομοιότητες ή/και διαφορές.

25 από αυτούς – μεμονωμένα ή ομαδικά– υπέβαλλαν ιστορίες από τη Βοσνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γκάμπια, την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τέχνες που επέλεξαν να εκφράσουν τις ιστορίες τους, 13 στο σύνολο, ήταν: αφήγηση, θέατρο, μουσική, παντομίμα, ποίηση και χορός.

Καταγράψαμε όλες τις ιστορίες, οι οποίες παρουσιάζονται στο βίντεο-ντοκιμαντέρ του MemoArt project.

Οι 13 ιστορίες θα είναι εξολοκλήρου διαθέσιμες σύντομα διαδυκτιακά.

Μείνετε συντονισμένοι για τον επόμενο σταθμό του MemoArt project!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search