MemoArt project

Το MemoArt project γεννήθηκε το 2015, ώστε να δώσει σε κάθε νέο τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά στις ρίζες του εκφράζοντας δημιουργικά ένα στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε οι συμμετέχοντες περήφανα να παρουσιάσουν την προσωπική πολιτιστική τους ταυτότητα. Εφόσον, αυτοί οι νέοι θα εξελιχθούν σε παράγοντες διαμόρφωσης πολιτισμού και άρτιας κοινωνίας πολιτών, θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατική αντιμετώπιση των καταστάσεων, μέσω της προώθησης της διαφορετικότητας, θα θέσουν τα θεμέλια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν δημοκρατικά στη διαμόρφωση της τοπικής κοινωνίας.Το MemoArt project σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τον μελλοντικό αυτό ρόλο των νέων.

12305979_10153058634320882_363157443_n

Η πρώτη φάση του MemoArt project έλαβε χώρα στη Γερμανία (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2015), μέσω του προγράμματος υποτροφιών Start – Create Cultural Change . Στη Στουτγάρδη συνεργαστήκαμε με το Kulturkabinett Kulturzentrum e.V., αλλά και άλλα κοινωνικο-πολιτιστικά κέντρα όπως: Stage-divers(e) e.V., Dieselstrasse e.V., Komma Kultur, το Ελληνικό Πειραματικό Θέατρο Στουτγάρδης, TanzSportZentrum Stuttgart-Feurebach e.V. και Freunde der griechischen Kultur Stuttgart. Μέλη από τους παραπάνω φορείς (ομάδες θεάτρου και χορού, αλλά και πρόσφυγες από τη Γκάμπια και τη Συρία) συμμετείχαν σε μία σειρά από εργαστήρια και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: ακροβατικά, επισκέψεις σε μουσεία, ζωγραφική, θέατρο, κοινωνική κουζίνα, μουσική, πολιτιστικούς περιπάτους στην πόλη και χορό. Στο τέλος, κινηματογραφήσαμε 13 ιστορίες με στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από διάφορα σημεία του κόσμου, οι οποίες παρουσιάζονται στο βίντεο του MemoArt project.


Η δεύτερη φάση του 
MemoArt project πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016), με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και υπό την Αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Οι στόχοι του MemoArt project εδώ επιτεύχθηκαν με: 

  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας

Έχοντας κατοχυρώσει την άδεια παιδαγωγικής καταλληλότητας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

13014798_10208442811521762_1847390273_n
  • Εργαστήρια εικαστικών, παραστατικών και πολυμεσικών τεχνών

Σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και η Σχολή Χορού Σωτήρη Μπουχάγιαρ, προσφέρθηκαν εισαγωγικά εργαστήρια σε πληθώρα τεχνών από επαγγελματίες καλλιτέχνες, ώστε ο κάθε νέος να ανακαλύψει μέσω ποιας τέχνης μπορεί να εκφραστεί ουσιαστικότερα.

  • Ημερίδα: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστική Ταυτότητα 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (18 Απριλίου) το Εργαστήριο Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών (μουσείων, μνημείων, κλπ.), του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον πeripatos και την ΑΜΚΕ Diadrasis, διοργάνωσαν την Ημερίδα στις 21 Απριλίου 2016. Αναλυτικά η δράση εδώ.