Διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ

Η παραγωγή ενός διεθνούς φεστιβάλ αποτελεί μία πολυεπίπεδη και πολυσυμμετοχική δραστηριότητα με αρκετές απαιτήσεις. Παρόλα αυτά, η συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Αχαιοί μας έδωσε την ευκαιρία να αναλάβουμε στρατηγικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση μίας τέτοιας περίπτωσης, του Διεθνούς Αχαϊκού Φεστιβάλ – ενός διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών τεχνών και λαϊκού πολιτισμού. 

Στην πρώτη επικοινωνία με τον κ. Ανδρέα Παλαιολογόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου Αχαιοί, αναφορικά με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ήταν εμφανής η ανάγκη για έναν έμπιστο συνεργάτη που θα ήταν δίπλα του σε κάθε βήμα. Η πραγματική πρόκληση στην προκειμένη περίπτωση ήταν η αναδιαμόρφωση μίας εκδήλωσης με τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα, που θα έχει συνέχεια και θα ενσωματώνει την παράδοση με τρόπο σύγχρονο. Στην ανάγκη αυτή ανταποκρινόμαστε με τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που διέπουν κάθε δουλειά μας, καλή έρευνα τομέα, συμμετοχικό σχεδιασμό, κλασική διαχείριση έργου.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Αχαϊκού Φεστιβάλ εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Αχαιοί. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε:

  • Σύλληψη και συνδημιουργία ταυτότητας Αχαϊκού Φεστιβάλ
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση χορηγικής καμπάνιας
  • Παραγωγή Φεστιβάλ και διαχείριση έργου
  • Συντονισμός τιμώμενης καλεσμένης ομάδας 
  • Ανάπτυξη προωθητικού υλικού και επικοινωνίας

Το Διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ – Ταυτότητα & Όραμα

Το Διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ αποτελεί μία γιορτή της παραδοσιακής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας με ιδιαίτερο στοιχείο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Αιγιάλειας και τη φιλοξενία πολιτιστικών ομάδων από το εξωτερικό.

Το 2021, τιμώμενη χώρα ήταν η Ουκρανία, την οποία εκπροσώπησε το χορευτικό συγκρότημα του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Τη χορευτική ομάδα συνόδεψε αντιπροσωπεία από τον Δήμου Οδησσού, επιδιώκοντας την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχέσεων μεταξύ της Αιγιάλειας και της Οδησσού.

Το 2022, τιμώμενη χώρα ήταν η Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα το μουσικοχορευτικό συγκρότημα Agrikò από τα ελληνόφωνα χωριά του Salento – Lecce της Κάτω Ιταλίας. Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα συνόδευσε ο Δήμαρχος του Zollino, κ. Edoardo Calò και εκπρόσωποι δύο πολιτιστικών συλλόγων, των GRECIA GR και Apsec Lecce

Όραμα του Διεθνούς Αχαϊκού Φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί ως ένα περιφερειακό φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια για τον λαϊκό πολιτισμό και τις παραδοσιακές τέχνες.

Σχεδιάζουμε το Διεθνές Αχαικό Φεστιβάλ με στόχο να αναπτυχθεί σε έναν θεσμό ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και εξωστρέφειας τόσο του διοργανωτή φορέα, όσο και της περιοχής. Με σεβασμό στη ταυτότητα της Αιγιάλειας, το Φεστιβάλ ενθαρρύνει την απόλαυση του χορού και της μουσικής, συστήνει ανθρώπους και περιοχές μεταξύ τους και διερευνά διαρκώς τρόπους διατήρησης και εξέλιξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ