Μένουμε Υγιείς!

Μένουμε Υγιείς!

Θυμάστε το περιοδικό Πασατέμπο; Είχε γρίφους και παιχνίδια… “για να περνάει η εβδομάδα”, όπως ήταν χαρακτηριστικά το μότο του. Μπαίνοντας στην 3η εβδομάδα παραμονής στο σπίτι ο πeripatos κατέβασε ιδέες, έκανε την έρευνα του, έφτιαξε τα παιχνίδια του και σας καλεί να την περάσουμε παρέα διαδικτυακά. 

Σίγουρα η καθημερινότητα μας ανατράπηκε, τα αντισηπτικά έγιναν απαραίτητο αξεσουάρ και η διασφάλιση της υγείας όλων μας είναι πλέον το βασικότερο μέλημα της κοινωνίας μας.

Δεν θα επαναλάβουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε και τι σημαίνει όλο αυτό για την ανθρωπότητα. Θα πούμε μόνο τα βασικά: 

Μένουμε σπίτι!

Μένουμε υγιείς!

Σχεδιάσαμε, λοιπόν, ένα σύνολο παιχνιδιών, γρίφων και σταυρόλεξων γύρω από την πρακτική και την θεματική της Υγιεινής (επίκαιρο; πρωτότυπο; αναγκαίο!). Οι δραστηριότητες αυτές θα μας ταξιδέψουν στο χρόνο, από τα αρχαία λουτρά, στην ανακάλυψη του πλυσίματος των χεριών – ναι αποτελεί ανακάλυψη, για αρκετούς μέχρι και σήμερα- μέχρι την καθιέρωση της σύγχρονης τουαλέτας! 

Η διαδικασία είναι απλή. Σημείο συνάντησης αποτελεί το website μας, όπου από την Δευτέρα 30/3 μέχρι και την Παρασκευή 03/04 στις 11:00 θα μοιραζόμαστε σε συνέχεια αυτού του άρθρου μαζί σας ένα παιχνίδι κάθε μέρα με τις σχετικές οδηγίες. Τα παιχνίδια αυτά τα λύνετε καθημερινά και στο τέλος τη εβδομάδας μέσα από μερικές ερωτήσεις θα δούμε τι σας έμεινε. Με το συγκεκριμένο υλικό μπορείτε να ολοκληρώσετε όλα τα παιχνίδια αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα μας, χωρίς λογαριασμούς email ή κοινωνικά δίκτυα.

Όμως, θα αξιοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας σε Instagram και Facebook για να σας δώσουμε βοήθεια και bonus hints! Καθημερινά, λοιπόν, στις 18:00 θα ανεβάζουμε ένα ακόμη στοιχείο, το ίδιο σε Instagram και Facebook. Διαλέγετε, μπαίνετε, και στα σχόλια μας δείχνετε πόσο καλά περνάτε και τι ωραία πράγματα μάθατε προσθέτοντας τα hashtags:

#peripatos #menoumeygieis #staysafe

Πιστεύουμε, ότι η χαρά της συμμετοχής αξίζει όσο τίποτα ΑΛΛΑ θέλοντας να δώσουμε κίνητρο στην αισιοδοξία για όταν επανέλθουμε σιγά-σιγά στην κανονική μας ζωή, σας έχουμε και δώρα. Με την επαναφορά της κυκλοφορίας και την ασφαλή κοινωνικοποίηση μας, 5 τυχεροί θα κερδίσουν την συμμετοχη για αυτούς και ένα ακόμη άτομο σε ένα κλασικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σχεδιασμένο από εμάς φυσικά. Το παιχνίδι αυτό θα λάβει χώρα στην Αθήνα, οπότε αν συμμετέχετε από μακριά, έχετε υπόψη ότι είναι δική σας ευθύνη να έρθετε την καθορισμένη μέρα. 

Πως θα γίνει αυτό; 

Εξίσου απλά!

Την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των παιχνιδιών θα ανεβάσουμε πάλι εδώ μία φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό μαζί με μερικές ερωτήσεις με βάση τις λύσεις των παιχνιδιών. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και να απαντήσετε σε λίγες ερωτήσεις με βάση όλα όσα μάθατε. Εδώ και οι όροι του διαγωνισμού (είναι πολύ σημαντικοί γι αυτό τους μοιραζόμαστε από τώρα και σας παρακαλούμε να τους διαβάσετε).

Είτε θέλετε απλά να παίξετε στον δικό σας ρυθμό και χρόνο, είτε να συνδεθούμε στα social media, είτε να μπείτε στην κλήρωση για τον διαγωνισμό μας, είναι όλα δεκτά και διαθέσιμα. 

Αυτά προς το παρόν, βάλτε bookmark την σελίδα μας, κάντε like και follow στα κοινωνικά μας δίκτυα και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς.

Μέρα 1η: Ξεκινάμε εύκολα και δημιουργικά! Η ανάγκη για προσωπική υγιεινή γεννήθηκε από πολύ νωρίς. Οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν δημόσια λουτρά ήδη από την προϊστορική περίοδο. Αρχικά, το λουτρό ήταν ένα σεμνό  δωμάτιο με πολλά αγγεία και ένα καζάνι με νερό. Οι επισκέπτες αλείφονταν με ελαιόλαδο, αναμεμιγμένο με αρωματικές ουσίες, και έπειτα έξυναν το σώμα με την στλεγγίδα (καμπύλο μεταλλικό έλασμα με στρογγυλή λαβή) και ξεπλένονταν με νερό. Οι Ρωμαίοι, όμως, ήταν αυτοί που μετέτρεψαν το λουτρό σε κέντρο της κοινωνικής τους ζωής και δημιούργησαν μνημειώδη κτίσματα. Όπου και αν πήγαιναν οι Ρωμαίοι έχτιζαν δημόσια λουτρά και μετέφεραν τη συνήθεια του πλυσίματος, το οποίο πλέον ήταν καθημερινό τελετουργικό, ακόμα και για του σκλάβους. 

Οι Άραβες ήταν οι κληρονόμοι του ρωμαϊκού συστήματος λουτρών και μετά οι Τούρκοι. Τα γνωστά μας χαμάμ ήταν τόποι καθημερινής κοινωνικής συνεύρεσης, καθαριότητας, χαλάρωσης και εξαγνισμού. Μία επίσκεψη στο χαμάμ συντρόφευε όλες τις μεγάλες στιγμές της ζωής: γέννηση, ενηλικίωση, γάμος. Οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι είχαν επίσης πολύ καλύτερα αποτελέσματα γενικής καθαριότητας από τους Χριστιανούς, καθότι η δημόσια γυμνή παρουσία απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Αποτέλεσμα αυτού, αλλά κυρίως λόγω της μαύρης πανούκλας, ήταν τα δημόσια λουτρά σχεδόν να εξαφανιστούν στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι τότε πίστευαν ότι θα μολύνονταν πιο εύκολα αν οι πόροι τους άνοιγαν από το μπάνιο. Η βρωμιά θεωρήθηκε ότι προστατεύει από τα μικρόβια, ενώ το νερό θεωρήθηκε μη υγιεινό. 

Παρακάτω θα βρείτε μία εικόνα ενός τυπικού ρωμαϊκού λουτρού, στην οποία όμως έχουν παρεισφρήσει 7 αντικείμενα από άλλη εποχή. Μπορείτε να τα βρείτε; Κρατήστε τα στοιχεία αυτά για το τέλος της εβδομάδας!

Μέρα 2η: Στον αγώνα μας για καθαριότητα δεν υπάρχει πιο δραστικός και αποτελεσματικός συνδυασμός από το νερό και το σαπούνι. Υπήρξε για αιώνες κρυμμένο μυστικό και μόλις το 2020 η ανθρωπότητα ανακάλυψε… όχι όχι αστειευόμαστε προφανώς! Όμως, η εξέλιξη του σαπουνιού συντροφεύει την πορεία της υγιεινής σε διάφορες ιστορικές περιόδους και δεν ήταν πάντα μία σχέση συνύπαρξης. 

Η προσωπική υγιεινή ήταν ήδη γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, όμως τα συσκευασμένα σαπούνια και σαμπουάν έκαναν την εμφάνισή τους πολλούς, πολλούς αιώνες αργότερα. Παρακάτω μερικές συνταγές για σαπούνια και άλλα καθαριστικά προσωπικής και οικιακής υγιεινής, όπως χρησιμοποιούνταν ανά τους αιώνες. 

Μπορείτε να τα βρείτε και να συμπληρώσετε το σταυρόλεξο; Όχι δεν πειράζει να ρωτήσεις, να ανοίξεις βιβλία ή… just google it! Κρατήστε τις απαντήσεις, γιατί θα τις χρειαστείτε στο τέλος της εβδομάδας.

Μέρα 3η: Πόσα έχουν ειπωθεί για την υπερκατανάλωση του χαρτιού υγείας αυτές τις μέρες; Δεν θα σχολιάσουμε… 

Αυτές οι στιγμές της απομόνωσης και η ανάγκη για την ολοκλήρωση μιας βασικότατης σωματικής λειτουργίας ήταν πάντα ανθρώπινη απαίτηση. Αποτελεί ίσως την πιο προσωπική στιγμή της καθημερινότητας μας. Δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε και είναι παντού έτσι. Ακόμη και σήμερα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υποδομές προσωπικής τουαλέτας με αποτέλεσμα τη μετάδοση ασθενειών όπως η χολέρα, η διάρροια κ.α. 

Σας παρουσιάζουμε μερικές πληροφορίες που σχετίζονται με την υγιεινή της τουαλέτας. 

Μπορείτε να βρείτε τις λέξεις που λείπουν στο κρυπτόλεξο; Μη ξεχάσετε να σημειώσετε τις λέξεις που θα βρείτε, γιατί θα τις χρειαστείτε.

Μέρα 4η: Η επανάσταση στον τομέα της Υγιεινής έγινε αρκετά πρόσφατα. Ήταν ο 19ος αιώνας που έφερε μία σειρά από ανακαλύψεις, οι οποίες μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από την καθαριότητα και την υγιεινή και οδήγησαν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Το σημερινό παιχνίδι είναι ένας γρίφος σχεδιασμένος με τη λογική του περίφημου γρίφου του Einstein. Παρακάτω, θα βρείτε 5 ανακαλύψεις του 19ου αιώνα που αφορούν την υγιεινή, Μπορείτε να βρείτε ποιος τις έκανε, πότε ακριβώς και που;

  1. Διαβάστε προσεκτικά τα στοιχεία.
  2. Πρέπει να ταιριάξετε τον άνθρωπο με την ανακάλυψη που έκανε, την χρονιά και το μέρος. 
  3. Χρησιμοποιείστε το σχεδιάγραμμα για να σημειώνετε ✔, όπου ταιριάζουν δύο στοιχεία και Χ στα υπόλοιπα κουτάκια που περισσεύουν στη γραμμή μέσα στο κάθε τετράγωνο.
  4. Ξεκινήστε με το να σημειώνετε αυτά για τα οποία έχετε σίγουρη πληροφορία και σιγά σιγά θα επιβεβαιώσετε διά αποκλεισμού όσα στοιχεία εκκρεμούν.

Έξτρα συμβουλή! Διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που βρίσκετε στις κάθετες και οριζόντιες γραμμές του σχεδιαγράμματος θα δείτε ότι αφού δύο στοιχεία ταιριάζουν σε μία γραμμή εμμέσως αυτή η πληροφορία δίνει την απάντηση και για άλλα κουτάκια. 

Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς τρόπους για την επίλυσή του. Εμείς σας δίνουμε ένα πλαίσιο για να σας διευκολύνει, αλλά είστε ελεύθεροι να το λύσετε με όποιον τρόπο σας βολεύει. Οι απαντήσεις θα σας φανούν χρήσιμες σύντομα, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της εβδομάδας.

Μέρα 5η: Ίσως μας φαίνεται, ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο… δεν είναι! Η εμπειρία μας αυτή σίγουρα θα μπει στα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος, αλλά δεν είναι η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία.

Η Πανδημία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και δήμος. Πρόκειται για επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Από το 1948, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι υπεύθυνος για τη διεθνή δημόσια υγεία. Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν σημειωθεί πολλές πανδημίες.

Ανακαλύπτοντας μερικές από αυτές, θα σε βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσεις το κρυφό μήνυμα. Μπορείς να τα καταφέρεις; Μη χάσεις χρόνο, γιατί ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις όλα όσα έμαθες και βρήκες αυτή την εβδομάδα. Λύσε τον κώδικα και έλα πάλι εδώ να απαντήσεις την φόρμα συμμετοχής για να μπεις στην κλήρωση για ένα κυνήγι θησαυρού.

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας! Έχει σταλθεί ενημερωτικό email στους νικητές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ