Περιβαλλοντολογική – Πολιτιστική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντολογική - Πολιτιστική Εκπαίδευση

Στις εκπαιδευτικές δράσεις μας έμμεσα ή άμεσα συνδυάζουμε την πολιτιστική με την περιβαλλοντολογική μάθηση. Αποτελεί μέρος της αποστολής μας να σχεδιάζουμε υπηρεσίες και να υλοποιούμε έργα πολιτιστικού περιεχομένου που εκφράζουν τις αξίες της κοινότητας με σεβασμό στον τόπο και στο περιβάλλον. Ακόμη περισσότερο, μας αρέσει να ενσωματώνουμε στην δουλειά μας την σύνδεση του πολιτισμού, της κοινωνίας και της φύσης. 

 

Μερικά παραδείγματα:

Τι μας έμαθε η Θεά Δήμητρα για την γεωργία και η Θεά Αθηνά για την ελιά; Με αυτό τον τρόπο ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οι κρυφές συνταγές της Θεάς Δήμητρας. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα ΤεχνουρΓη η πρώτη άσκηση είναι μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον γύρω μας. Ύστερα μαζεύουμε φύλλα, κλωνάρια, λουλούδια, πέτρες και κουκουνάρια. Είναι τα υλικά με τα οποία θα δημιουργήσουμε έργα τέχνης. 

Στο Βάθος Κήπος φυτέψαμε γλάστρες και παρτέρια σε σχολεία της Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε με τους μαθητές το ταξίδι της τροφής. Πέρυσι, στο summer camp Φτιάξε τη ΓΗ σου μελετήσαμε τα φυσικά οικοσυστήματα και συνδέσαμε τον τρόπο ζωής μας με το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972, για την ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φέτος, η βιοποικιλότητα είναι στο επίκεντρο με σκοπό να αναδειχθεί ο πλούτος του φυσικού κόσμου. 

Η ανθρώπινη δραστηριότητα διαμορφώνει τη βιοποικιλότητα  για περισσότερα από 5.000 χρόνια ξεκινώντας με την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο άνθρωπος έχει την τεχνογνωσία να καθορίσει το περιβάλλον στο οποίο ζει. Όμως, ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει επηρεάζει αρνητικά το μέλλον μας στον πλανήτη Γη. Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στη σχέση ανθρώπου-φύσης ο ΟΗΕ ψήφισε το 2015 ένα σύνολο 17 στόχων για την βιωσιμότητα του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι συνάρτηση του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δημιουργικότητας και δημιουργίας. Συνεπώς, στα προγράμματα μας η μυθολογία, η γαστρονομία, η παράδοση και η ιστορία συνδέονται με την αλλαγή των εποχών, με την καλλιέργεια της γης, την αρμονική συνύπαρξη, την οικολογία. Έτσι μαθαίνουμε ότι κληρονομιά μας, και άρα ευθύνη μας, είναι εξίσου ο πολιτιστικός και ο φυσικός πλούτος. 

Άλλωστε πολιτισμός είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους συνανθρώπους μας και τη φύση.

Photo by sergio souza on Unsplash

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ